Se hvordan hussopp kan ta over boligen

Eieren av akkurat dette huset flyttet på sykehjem, ett år etter hadde hussoppen regelrett overtatt boligen.

( Se alle bildene under i artikkelen)

- Kjempestor hussopp møtte oss i entreen, på kjøkkenet, rundt senga og i kjelleren. Selv gjennom stuegulvet kom soppen opp som en stor, vemmelig brun pannekake, sier avdelingsleder Hege Bull Jenssen hos Mycoteam til nyhetsbyrået Newswire.

Huset lå i fjellsiden i Gudbrandsdalen, et i utgangspunktet tørt og gunstig sted.

Verst om sommeren

Slike alvorlige angrep som bildene viser er heldigvis sjeldne, men de skjer hvert år, og de skjer om sommeren.

Det er nå midt på sommeren konsulentfirmaet for biologiske bygningsskader får flest bekymrede telefoner.

Men et gammelt bolighus som er blitt omgjort til feriebolig, sommerhuset eller hytta trenger i verste fall ikke stå tomt mer enn noen måneder før man ser lignende skader.

Det er kombinasjonen av varme og fukt som setter fart i soppangrepene. Særlig utsatt er hus som er omgjort til feriebolig, blitt ombygd og etterisolert uten at man sørger for tilstrekkelig lufting og ventilasjon.

- Gå rundt med lommelykt

- Mange av de rundt en million husene her til lands kan ha være mottakelige for sopp, de står ikke alle sammen på 100 prosent perfekte lecamurer for eksempel. Men folk bor i gamle, gamle hus uten av det byr på noen utfordringer. Det er gjerne etter en bruksendring at problemene kommer, når huset ikke lenger får jevnlig tilsyn, sier daglig leder Kolbjørn Mohn Jenssen i Mycoteam.

Jenssen anbefaler at nordmenn nå om sommeren mens de er på hyttene og landstedene sine går på «oppdagelsesferd» med lommelykten.

- Sjekk i kjeller, i områder mot grunnmur og pipe etter hussopp og begynnende hussopp. Ser du hvitt, bomullsaktig vev, er det er tidlig tegn. Finner du store, brune pannekakelignende sopper, har du hussopp på et langkommet stadium, sier han.

Det første du må gjøre er å kartlegge utbredelsen av skaden. Dreier det seg om en meter i omfang, eller hele kjelleren?. Er omfanget lite, kan det koste deg 10.000 kroner å rette opp skaden nå. Men venter du to år, kan det ha spredd seg til hele huset.

- Da kan toget være gått, sier Jenssen.

Sjekk forsikringen

Han anbefaler også huseiere å undersøke om hussoppskader er noe som dekkes av forsikringen.

Norsk Hussopp Forsinkring (NHF)  har spesialisert seg på råtesopp- og insektskader i hus.

- Generelt kan vi si at under halvparten av norske boliger har en forsikring som dekker råtesoppskader, forteller Erik Hansen i NHF.

IF er en av landets aktører som tilbyr forsikring mot skader fra vann, sopp og skadedyr.

- Selv om denne sommeren har vært varm og tørr mange steder, er det slik at varmere og våtere klima her i landet øker faren for sopp- og råteskader. En vanlig husforsikring hos oss vil ikke dekke slike skader, til det trengs en utvidet forsikring. Hvert år håndterer vi et stort antall slike skader, sier kommunikasjonssjef i If Skadeforsikring, Jon Berge.

 

ring oss i dag
90524720

 

1460987427 square facebook1460992593 square google plus1460992605 square linkedin1460992639 youtube v2

landskap

Våre Akkrediteringer

NTF medlem takst og miljmiljfyrtrn takst og miljbvn takst og miljbyggforsk sintefDNV takstmann granito logoTRV